Monday, October 31, 2011

polkadots

people call it 'apam polka dot' or 'apam dot dot'. i prefer the polka dots bcoz dot dot sounds kinky. i've been eying on the little tiny cuties and been wanting to make them. and finally, i made them! the process is not so easy. the batter is thick and sticky. making the dots was quite challenging due to it's mini size and the batter's texture. but i really enjoyed making the apams. got the recipe from myresipi.com, upon recommendation from a good friend of mine.

the batter, the piping bags and the colorful outcome


awwww... ain't it cute?

if any of you baking moms out there feels like trying, here's the recipe :)

apam polka dots

bahan-bahan ( 45 biji Cup Sederhana Besar )

* 3 biji telur

* 200 gm (1 cup) gula halus (boleh kurangkan jika tak suka manis)

* 150gm (< 2/3 cup) fresh milk. Boleh juga ganti dgn susu sejat/evaporated.

* 275 gm (2 3/4 cup) tepung gandum*

* 3 sudu teh baking powder* (diayak bersama tepung gandum)

* 1 sudu teh ovallete

* 1 sudu teh esen vanilla

* Pewarna

* Filling : blueberry, sekaya, strawberry, jem, peanut butter, coklat, orange filling atau apa2 je

secukupnya (masukkan ke dalam piping bag)

cara-cara:

1. Pukul telur dan gula hingga kembang dgn kelajuan maxima selama 10 minit.

Masukkan susu BERSELANGSELI dengan tepung sedikit demi sedikit sambil pukul perlahan

dengan mixer.

Tambah esen vanilla & Ovallette, pukul lagi sehingga sebati dan nampak adunan akan berubah

texture menjadi gebu.

Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian, titiskan pewarna mengikut citarasa.

2. Masukkan setiap warna ke dalam piping bag (atau beg plastik yang bersih).

3. Picitkan sedikit adunan ke dalam mangkuk kertas yang telah disusun didalam acuan lompang.

4. Picitkan filling secukupnya.

5. Picitkan lagi adunan sehingga ¾ penuh. Kemudian dot dot kan dengan warna pilihan.

6. Kukus didalam kukusan yang telah dipanaskan selama 10-15 minit

7. Jangan buka api besar semasa mengukus. Nanti merekah. Bungkus tutup kukus dgn kain biar air tak jatuh pd apam.



No comments: