Wednesday, November 16, 2011

tartlets, from my kitchen with love

as i mentioned in my earlier post, i am so into pastries now. last weekend i tried to make cheese tarts. googled for the recipe at myresipi.com and i managed to produce these cute little tartlets.

aww... ain't it cute??

the process is not that hard. i enjoyed myself making these little cuties. the cheese filling is not that sweet. i used strawberry jam instead of blueberry bcoz i didn't have blueberry filling at home.

here's the recipe..

Bahan untuk Pastri:
  • 125g butter (salted) - bagi lembut sikit sebelum guna
  • 63g gula icing
  • 250g tepung gandum
  • 1 kuning telur (saiz B)
  • 1/2 sudu teh esen vanila
  • 1 sudu besar air sejuk
Bahan untuk Filling:
  • 250g cream cheese - bagi lembut sikit sebelum pukul
  • 20g butter (salted) - bagi lembut sikit sebelum pukul
  • 60g gula halus/gula castor
  • 1 biji telur (saiz B)
  • Blueberry filling, strawberry filling atau apa2 filling yg digemari secukupnya
Cara-caranya buat pastri:
  • Tepung dan gula campur sekali dan ayak.
  • Masukkan butter dalam tepung dan gula tadi, gaul rata hingga jadi seperti pasir/crumb.
  • Kemudian masukkan kuning telur, esen vanila dan air, gaul sebati hingga jadi doh.
  • Cover dan rehatkan pada suhu bilik selama ~15min sebelum dimasukkan kedalam acuan tart/cupcakes pan.
  • Tidak perlu guna sebarang gris untuk acuan. Pastikan acuan kering untuk elak adunan melekat pada acuan selepas bakar.
  • Bakar pada suhu 180C selama ~20-25min atau hingga sedikit perang shj.
Cara-cara buat filling:
  • Pukul cream cheese, butter dan gula hingga kembang.
  • Masukkan telur, pukul sekejap sahaja ~1-2min bagi telur sebati dgn cheese tadi.
  • Pipekan filling dalam pasteri yang telah dibakar. Bakar lagi pada suhu 180C ~ 6-10min.
Jika saiz besar, lebihkan masa membakar bagi pasteri dan filling.

selamat mencuba!!

No comments: